Kan man njuta av livet utan att söta?
Numera finns det alternativ som inte ger en viktökning. Sackarin är ett bra exempel på ett medel som ger den söta smaken som man kan ta med gott samvete.
Gott samvete eller inte, sackarin är numera inte det enda eller ens den bästa metoden till att söta med.
För mer än hundar år sedan började man använda sackarin som sötningsmedel mest i kaffe och te Sackarin har bland annat det egenskapen att den passerar kroppens hela matsmältningssystem utan att tas upp överhuvudtaget.
En gudasänd gåva till alla diabetiker. Sötningseffekten är hela 500 ggr jämfört med vanligt socker, men den lite kemiska metalliska smaken uppskattas inte av alla.
Det finns dock andra alternativ och vill man använda ett bra sötningsmedel som smakar riktigt gott så kan man testa Sukralos som i stort sett är helt fritt från kalorier.
En extra fördel med Sukralos utöver att det också ger 500 ggr sötare än socker är att det kan hettas upp och därmed är lämpligt för bakning. En anledning att Sukralos smakar som socker är att det är framställt av socker. Ytterligare ett sötningsmedel är Cyklamat som dock är svagare än Sukralos.Ett sötningsmedel av olika salter och det har cirka 40 gånger mer sötningseffekt jämfört med socker.
Ett annat sötningsmedel som är mycket känt är aspartam som är uppbyggt av två olika aminosyror, nämligen fenylalanin och asparaginsyran. Aspartamet i sig kommer vid användning brytas ned till Fenylanin och det marknadsförs som ett medel för dem som vill banta.
Aspartam har ett problem, att det smakar kemiskt.
Förutom de articifiella kan man finna även 100 % naturliga och de är väldigt omtyckta
Speciellt de articifiella sötningsmedlen Aspartam och sackarin har diskuterats ganska häftigt de senaste åren om de kan vara skadliga för hälsan
Så då Stevia (som också kallas sötflockel) släpptes på marknaden blev många glada.
Stevia säljs bland annat i form av sötströ som är som strösocker med den skillnaden att Stevia är så mycket nyttigare. Detta sötströ är cirka 18 gånger sötare än vanligt standardströsocker.
Stevia kan ge en lätt och oangenäm bismak av lakrits som inte uppskattas av alla. Tillverkarna av Stevia försöker ibland att dölja denna smak genom att blanda i annat men oftast med ett dåligt resultat.
Erytritol är ett naturligt sötmedel som finns i päron och melon. Det både ser ut som och smakar som socker. I smak det näst bästa sötmedlet efter Sukralos.
Liksom Sukralos är Erytritol svårt att hitta i butiker men båda finns online både på prisad och allt-fraktfritt.se.
Det kan vara skönt att veta vad gäller de articifiella sötningsmedel att man ska stoppa i sig kopiösa mängder för att det ska vara farligt.
Om du inte gillar smaken av de naturliga sötningsmedlen kan du alltid prova att söta med sackarin eller Sukralos. Välj utifrån din smak så att du får smaken som trots allt är så viktig då man vill ersätta sockret med något bättre.